Två världar möts

Jag har alltid roats av filmer där riktiga skådespelare och animerade figurer möts. Nu menar jag inte animationer som ska föreställa verkliga varelser, som Gollum i Sagan om ringen, utan jag menar tecknade figurer som ÄR tecknade figurer.

Det kanske mest talande exemplet är Vem satte dit Roger Rabbit. Handlingen utspelas i Hollywood där animationsbranschen ser lite annorlunda ut: de tecknade filmerna produceras inte av animatörer, utan figurerna är ”livs levande” skådespelare med förmåga att utföra extrema och omöjliga stunts. Samtliga interagerar med verkliga miljöer och människor.

Denna typ av film imponerar mig från båda sidor: skådespelarna måste agera som om de faktiskt talar med en tecknad figur, och animatörerna ska föra in sina skapelser så att de sömlöst passar in tillsammans med det verkliga.

Ett annat populärt exempel är Mary Poppins, som brukar nämnas som Walt Disneys mästerverk. Filmen har visserligen bara en scen där live action och animation blandas på det här viset, men de minuter då Julie Andrews och Dick van Dyke dricker te bland tecknade pingviner lever kvar än idag.

Det är dock inte i Mary Poppins som Disney för första gånger smälter samman två världar. Långt tidigare, innan den kända musen uppstod i ett skissblock, gjorde han en serie kortfilmer vid namn Alice comedies. De var en sorts twist på Alice i underlandet, där en flicka besökte ett ”cartoonland” och upplevde äventyr tillsammans med olika tecknade djur.

Efter succén med Vem satte dit Roger Rabbit följde efterliknande filmer av varierande kvalitet. Rocky & Bullwinkle på äventyr håller inte samma klass, vare sig tekniskt eller storymässigt, och bör undvikas. Cool world är någorlunda sevärd, åtminstone för sin ambition att berätta en mörkare, absurdare historia på temat. Om inte annat är åtminstone Kim Basinger och Brad Pitt med.

För många av oss som var barn på 90-talet är Space Jam lite av en klassiker. Vi var många som skrattade när Michael Jordan teamade upp med Snurre Sprätt, Daffy Anka och Elmer Mudd i en oförglömlig basketmatch mot utomjordingar.

Det är svårare att komma på dagsfärska exempel, den senaste tycks vara Joe Dantes Looney Tunes: Back in action från 2003. För några år sedan florerade rykten om att Robert Zemeckis vill låta Roger Rabbit göra comeback. Finns där bara en bra idé gör jag gärna ett återbesök i den galna kaninens värld.

/Jens Isaksson

11 jan 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)