Topp 10: Animerade karaktärer

Ett av de roligaste momenten under produktionen av en animerad film tycker jag är framtagandet av karaktärer. Vanligtvis bildas högar av skisser och förslag, och de flesta figurer brukar genomgå alla tänkbara förvandlingar innan man bestämmer sig för en perfekt design.

En stor fördel är att man inte är tvungen att anpassa sig efter en skådespelare. På så vis är varken ologisk fysik eller djurlika attribut några hinder för karaktärens skepnad. I dagens inlägg tänker jag dela med mig av mina tio favoritfigurer där fantasin har fått styra.

10. Katten Fritz (Fritz the cat)
Egentligen är serietecknaren Robert Crumbs kattpoet en fruktansvärd figur. I långfilmsversionen är han lite mildare (med betoning på "lite"), men min hatkärlek till honom beror nog främst på hans karisma. Hans röst och hans kroppsspråk är medryckande och får mig nästan att förbise faktumet att han är totalt dum i huvudet.

09. Dinosaurien Gertie (Gertie the dinosaur)
Hon var inte den allra första animationen, men däremot den första animerade figuren med en disktinkt personlighet. Winsor McCay gav liv år den stora dinosaurien Gertie, och precis som Walt Disney behandlade sin skapelse som en person och inte för en teckning. Jag kan tänka mig att det måste ha varit en speciell upplevelse att vara publik 1914, då McCay stod på scenen och fick en projicerad bild av Gertie att lyssna och reagera på hans uppmaningar.

08. Karl-Bertil Jonsson (Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton)
Karl-Bertils pappa Tyko är visserligen en skojigare figur, men det är ändå den lille pojkvaskern som förtjänar en plats på listan. Julen är glädjens högtid, och det finns nog ingen som gjort något så fint av det som Karl-Bertil.

07. Benjamin Syrsa (Pinocchio)
Jag kan inte ogilla någon så liten, så snäll och så käck som Benjamin Syrsa. Det känns så självklart att han utöver rollen som Pinocchios samvete har fått extraknäcka som värd för olika utbildningskortfilmer och, naturligtvis, den julspecial vi svenskar samlas kring varje år.

06. Wall-E (Wall-E)
Även robotar kan känna sig ensamma och bli förälskade. Det söta lilla städroboten säger ganska lite, men han gör det med mer känsla än något annat metallhjärta någonsin har gjort.

05. Jessie (Toy Story 2, Toy Story 3)
Pixar har inte skämt bort oss med kvinnliga karaktärer, men Jessie the cowgirl är en av deras största fullträffar, och en unik sådan. Hennes outtömliga energi får mig att skratta tills jag kiknar, och helt plötsligt gråter jag floder när hon framför "When she loved me", ett av de sorgligaste sångnumren någonsin i en film av såväl Disney som Pixar.

04. Calcifer (Det levande slottet)
Hayao Miyazakis bifigurer brukar vara i en klass för sig, något som såklart även gäller elddemonen Calcifer. Han må vara liten, men med tanke på att det är han som driver och håller igång den gigantiska, magiska titelbyggnaden visar han att liten också kan vara stark.

03. Aisling (The secret of Kells)
Det är mycket som är bedårande i fantasyäventyret The secret of Kells, men skogsanden Aisling tar nog hem priset som århundradets charmtroll. Hon trollar, sjunger, klättrar och retas rakt in mitt hjärta.

02. Paprika (Paprika)
Leonardo DiCaprio gjorde stor succé som drömresande, men flera år innan Inception dök det upp en annan figur som bjöd på hisnande upplevelser. Paprika rockade drömvärlden med sin lekfulla personlighet, och variation rådde ingen brist på. I hennes bästa scen blir hon jagad som både sjöjungfru och sfinx, bara en sådan sak gör henne minnesvärd.

01. Totoro (Min granne Totoro)
Jag kan inte ogilla någon så stor, så snäll och så fluffig som Totoro. Ett kort klipp ur Min granne Totoro visades på något TV-program och det räckte med några sekunder av en flicka som kramade om ett enormt kattlikt troll för att förtrolla mig. Jag visste direkt att jag var tvungen att se filmen. Tankar om vad jag skulle tycka om den fanns inte, det enda som betydde något var Totoro. Filmen visade sig sedan vara en oemotståndlig pärla och minnet av den stärker Totoros plats som min favorit bland animerade karaktärer.

Bubblare: Anden (Aladdin), No-face (Spirited away), Katten Felix (Felix the cat), Major Motoko Kusanagi (Ghost in the shell), Toker (Snövit och de sju dvärgarna), Shampoo (Ranma ½), Jack Skellington (The nightmare before Christmas) och Maleficent (Törnrosa)

Vilka är era favoriter? Kommentera gärna!

/Jens Isaksson

7 dec 2012

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)