Tillbaka till dåtiden

Midnatt i Paris (2011)
Regi: Woody Allen
Land: USA, Spanien
Längd: 100 min
Trailer


Enligt kämpande författaren Gil Pender är Paris i regnväder bland det vackraste som finns. Det tycker inte hans fästmö. Uttråkad av sin umgängeskrets ytlighet tar Gil en ensam midnattspromenad längs Paris gator. Plötsligt stannar en gammal bil framför honom och ber honom stiga in. Till sin förvåning tar den med honom till 1920-talet och han möter den ena 20-talskändisen efter den andra. Kan de nya bekantskaperna hjälpa hans skrivande? Kan han rent av få klarhet i om han tagit rätt väg i livet?

Woody Allens Oscarsvinnande (bästa originalmanus) film är en charmig, alldeles lagom övernaturlig berättelse, något jag uppskattar. Visst är det magiskt att Gil färdas bakåt i tiden, men det sprakar knappast några gnistor eller uppenbarar sig en skimrande tidstunnel när det sker. Lite som i Måndag hela veckan ”bara händer det”. Däremot används tidsresetemat lite väl mycket till namedropping emellanåt, men det är samtidigt väldigt trevligt med Ernest Hemingway och Salvador Dalí i samma film.

Samtliga roller är dessutom välspelade, och största applåden bör kanske gå till Owen Wilson. Han är härlig i huvudrollen och ser verkligen ut att känna sig hemma i Woody Allens värld. Den underhållande dialogen levandegör tillsammans med det fina fotot ett film-Paris som jag gärna vill besöka, såväl vid midnatt som när regnet öser ner.

/Jens Isaksson
8 mar 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)