Symfoni med filmmusik av mästaren John Williams

I fredags var vi på Just Fiction och njöt av filmmusik signerad John Williams. Det var Göteborgs symfoniker som spelade på konserthuset i Göteborg under ledning av Frank Strobel. De spelade för att fira att John Williams fyllde 80 år, kompositören som genom ett långt samarbete med Steven Spielberg har förgyllt många av våra äventyrsupplevelser.

Vi fick njuta av musik från bland annat Indiana Jones, Jurassic Park och Tintins äventyr. Personliga favoriter för oss var att få höra ledmotivet ur Hajen vilket aldrig varit kraftfullare samt temat ur Schindler's list som var väldigt rörande. Det bjöds på en rolig anekdot om vad John Williams hade sagt till Steven Spielberg efter att ha sett Schindler's list utan musik för första gången. Williams hade inte kännt sig värdig att göra musiken utan hade rekommenderat Spielberg att anlita en bättre kompositör. Spielberg hade hållit med, men sagt att Williams fick duga då alla de bästa kompositörerna var döda.

I andra akten inställde sig även Göteborgs symfoniska kör vilket bidrog extra till magin, bokstavligt talat när musik från Harry Potter framfördes.

En stor del av konserten utgjordes av musik från Star Wars-sagan. Då fick vi besök från den mörka sidan vilket var en trevlig överaskning. Scenen intogs av stormtrupper, prisjägare och till om med Darth Vader i egen hög person, och från det berömda temat och "The imperial marsch" till kampmusik från de nyare episoderna var stämningen på topp. Det var nästan att man tyckte sig höra ljudet av ljussvärdsklingor som slog emot varandra.

Det var en intressant kväll, då det inte kändes som om publiken var vidare homogen. Det var alla möjliga sorters folk. Det alla hade gemensamt var dock ett stort intresse för filmmusik. Det kändes som om finkultur mötte fulkultur.

/Jens Isaksson & Tobias Anderberg

20 nov 2012

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)