Skräckveckan 2012

Under Halloween och Allhelgona har vi på Just Fiction frossat i skräckfilmer. Sammanlagt blev det 11 filmer under 11 dagar och vi tänker dela med oss av upplevelsen till er. Hoppas ni hittar någon intressant film. Om inte annat kommer ni att få reda på vad ni ska hålla er borta ifrån.

THALE
Huldran, ett kvinnligt skogsväsen, har titelrollen i Aleksander Nordaas fantasyrysare. Tyvärr var filmen en smärre besvikelse, för det som hade kunnat bli härligt udda blev istället en trist upplevelse på grund av att man aldrig tog ut svängarna. Vi såg fram emot något i samma klass som The Troll Hunter eftersom vi hade hört att det var samma skapare. Tyvärr var det bara samma specialeffektskapare…

DEAD AND BURIED
Ett antal brutala mord börjar inträffa i en småstad, vilka förbryllar den lokala polischefen. Stämning och upplägg påminde oss till viss del om Twin Peaks, och precis som i David Lynchs serie serverades skräcken med fantasi och humor.

CABIN FEVER
Hostel-regissören Eli Roth öser i sin debutfilm inte på med slafs och äckel som i sina nästkommande verk, utan låter smart nog rädslan för en mystisk smitta vara det som i första hand skapar obehag. En eloge ska därför ges till de förvånansvärt nedtonade specialeffekterna. Till filmens nackdel hör genrens sedvanliga idioter till rollfigurer. Vi stod ändå ut till slutet, där en mycket underhållande slutscen väntade som tur var.

THE HOUSE OF THE DEVIL
Denna film är från 2009, men den försöker se ut som om den kom från 1970-talet. Detta är inte det enklaste att klara av, men genom främst klippning, rekvisita och scenografi lyckas filmen faktiskt förträffligt med detta! Det kändes faktiskt som om vi befann oss i en 70-talsfilm. Stämningen var på topp genom hela filmen, inte minst när barnvakten mycket långsamt närmade sig husets övre våningar. Steg för steg…

THE OLD DARK HOUSE
Filmen har några år på nacken och har kanske inte åldrats med värdighet. Framför allt är den inte särskilt skrämmande, något den troligtvis var när det begav sig 1932. Med det sagt var det ändå en stämningsfull upplevelse, och finner du det spännande med gamla, mörka hus gör du rätt i att se The old dark house.

THEY LIVE
Vi skrattade åt att huvudpersonen verkade ha ett slags personlighetsklyvning och trodde att han var både Clint Eastwood, Groucho Marx och Rambo. Filmens idé med glasögon som gör att man ser de sanna ansiktena bakom samhällets fasader var riktigt bra. Tyvärr var utförandet för korkat för att gripa tag i en. Ett utdraget, meningslöst slagsmål hörde till filmens största hjärnsläpp. Ja, ni kanske förstår att den knappt ens kan klassas som en skräckfilm. Då är det ändå skräckmästaren John Carpenter som står bakom bland annat Halloween och The Thing som styrde detta sjunkande skepp rätt ned i botten.

SPALOVAC MRTVOL
Efter att ha sett bottennappet They Live kände vi att det inte kunde bli mycket värre. Så vi bestämde oss för att slå på en svartvit tjeckisk film som hette Spalovac mrtvol (Likbrännaren). Det borde vi inte ha gjort. Ena halvan av Just Fiction somnade och den andra störde sig på att vi återigen inte hade valt en renodlad skräckfilm. Istället fick den vakna halvan av oss bevittna ett rätt stört drama om en likbrännare som gillar att bränna människor lite väl mycket. Inte en dålig film, men ej heller det vi var ute efter.

PUMPKINHEAD
Med denna film kom vi tillbaka på banan med en genuin skräckfilm! Det mest intressanta att diskutera om Pumpkinhead, är just karaktären Pumpkinhead. Denna karaktär är en demon som kan utföra hämndgärningar å någon annans vägnar. Först trodde vi att det skulle vara någon snubbe med en pumpa som huvud. Men monstret var faktiskt skrämmande. Problemet var bara att det inte såg… ut. Med det menar vi att det inte hade några särskiljande drag som gjorde monstret minnesvärt. Sedan att det var en halv rip-off på alienmonstret gjorde inte saken bättre. Extra tydligt att filmskaparna influerats av just Alien är det i och med att Lance Henriksen från Aliens - återkomsten spelar huvudrollen.

NOROI
Denna japanska film hade ett väldigt spännande upplägg. Genom olika tv-inslag och handfilmade reportage fick vi ta del av en ”dokumentärfilm” som handlar om en förbannelse. Filmen hade ett riktigt bra urval av vad man fick ta del av och var intressant hela tiden. Det enda negativa att anmärka på med filmen är den tafatta dokumentärfilmsregissören som helt saknar pondus. I övrigt en spännande film som ibland nådde en riktigt skön Blair Witch-stämning.

TITTA VI SPÖKAR
Skräckkomedi är inte alls dumt, att skratta samtidigt som kårarna isar lämpar sig väl vid filmkvällar med vänner. Problemet med Titta vi spökar var att den började alldeles för seriöst, så när vi hade ställt in oss på en sofistikerad (nåja) rysare tog den en helomvändning och skämtade bort all spänning som hade byggts upp. På plussidan fanns flera fantasifulla specialeffekter, såsom en krossad badrumsspegel som ledde rakt in i ett mystiskt mörker.

DELLAMORTE DELLAMORE
Vi avslutade detta skräckmaraton med den underbara Dellamorte Dellamore (Cemetery man). Filmen handlar om en man som tar hand om en kyrkogård tillsammans med sin mentalt handikappade assistent. Vi får ta del av en surrealistisk sensuell zombieskildring där huvudrollspersonen inte ifrågasätter att de som han begraver på dagen kommer tillbaka som odöda på natten. Han bara skjuter dem. Rätt i huvudet. Varje gång. Klockrent!

Har ni haft något liknande filmmaraton som ni vill dela med er av?

/Jens Isaksson & Tobias Anderberg

7 nov 2012

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)