Raggarsnack

Jag är en av alla nördar som gärna ser om en film för att upptäcka nya detaljer och lära mig hur filmen är uppbyggd. Inte sällan gör jag detta med filmskaparens kommentarer aktiverade, något som har fått flera filmer att växa nämnvärt för mig.

En viss DVD-upplevelse roffar emellertid åt sig första pris i tävlingen Bästa och mest underhållande kommentatorspår, och den finner man i en svensk samlingsbox. Det är Peter Settman och Fredde Granbergs diskuterbara berättelse om raggarna Ronny och Ragge, Byhåla, som bjuder på en anekdotfest utan dess like. Serien, där snus, svordomar och rövar fladdrar fritt, blir omvälvande nog väldigt rar när upphovsmännen delar med sig av sina inspelningsminnen.

Settman och Granberg fascineras själva av sitt stora TV-genombrott när de återupplever den efter många år. Tillsammans med tittaren skrattar de åt varför Ragge plötsligt har en keps på sig i en enda scen (och sedan aldrig mer), den sensuella dansen i en fruktavdelning, samt alla navkapslar och bildelar som flyger till höger och vänster. De berättar även om hur vansinniga den ordinarie personalen var på hela teamets oväsen under inspelningen av sjukhusavsnittet. Tidigare oförklarliga saker, som varför alla i episodens jaktsekvens springer så långsamt, faller då på sin plats.

Jag tänker inte slösa fler ord på något som Settman och Granberg redan säger så perfekt. Låt mig bara säga att vare sig du minns Byhåla som det bästa i TV-tablån eller något som borde brinna i helvetet, kommer den charmiga ärligheten i kommentatorspåret att roa dig ordentligt.

Fler underhållande kommentatorspår: From dusk till dawn, Hot fuzz, Nisse Hults historiska snedsteg, Shaun of the dead, Superhjältarna, Toy Story

/Jens Isaksson

26 okt 2012

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)