Rädd för tomten

På SVT Play såg jag en intervju med doktor Gunvor Uddenborg som berättar om barns rädsla för tomten. Själva intervjun är väl inte särskilt spännande, men ämnet har jag alltid funnit intressant, kanske delvis för att jag själv som barn var fasansfullt rädd för den tomte som besökte oss i flera år.

Tomten är en tacksam figur som lämpar sig som skräckikon i en rysare. Bara tänk en stund på all laddning som julen besitter: familjehögtid, barns glädje och trevlig stämning. Det är mycket som skulle stå på spel om den vitskäggige gubben helt plötsligt ändrade sin agenda från att dela ut presenter till att fullt medvetet skrämma slag på barn.

I filmhistorien finns några exempel på när tomten har fått genomgå en sådan förvandling. I Bad Santa spelar Billy Bob Thornton visserligen inte jultomten i egen hög person, men nog är han en osympatisk jävel i tomtedräkt som bland annat äter upp pralinerna i en pojkes chokladkalender.

Christmas evil presenterar en man i tomtedräkt som beger sig ut på ett sorts hämnarstråk för att med yxan i hand belöna de goda och straffa de onda. Liknande plot återfinns i Silent night, deadly night.

I mer extrema fall är tomten än mer blodtörstig och hör mer hemma i Rambos hemtrakter än på i ett sött litet hus på Nordpolen. I Santa’s slay är tomten ingen mindre än Satans son och massaker står på programmet. Gör om honom till en robot som på grund av en felaktig programmering registrerar alla barn som stygga och ni har en typisk julafton i den animerade TV-serien Futurama.

Det må vara underhållande när Sant Nikolaus ikläder sig rollen som monster eller praktarsel, men jag är fortfarande på utkik efter en lite mer spöklik variant. Från min barndom minns jag de svenska legenderna om tomten som smått kusliga, hur en grinig gubbe smyger omkring i mörkret och sköter om djur och andra sysslor. Det hade gjort sig så väl med en rysare i samma stil som The innocents eller The others med tomten i rollen som hemsökande hot. En bra sådan film och jag hade gladeligen återsett min gamla rädsla för tomten.

/Jens Isaksson

14 dec 2012

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)