Quentin Tarantinos snyggaste ögonblick

Quentin Tarantinos filmer har gått från att bokstavligen likna skräpkultur till att vara visuellt hänförande. Jämför bara de råa miljöerna i De hänsynslösa med Kill Bills stilistiska ljussättningar och färgskalor. Om det beror på att filmernas budget har utökats eller att regissörens egna estetiska sinne har utvecklats spelar egentligen ingen roll. Det är numera en självklarhet att en ny film från Tarantino inte bara innebär underhållande dialog, kreativa våldsskildringar och stämningsfull musik, utan även en fröjd för ögonen.

Här följer mina favoritögonblick ur Quentin Tarantinos portfolio. Ögonblick som är lika effektfulla även om jag sänker volymen.

OBS: Spoilers förekommer!

5. Affären sprängs (From dusk till dawn)
George Clooney och Quentin Tarantino lämnar lugnt en butik varpå den i samma klipp sprängs i luften. Coola snubbar tittar inte tillbaka på en explosion, utan de båda herrar diskuterar lugnt medan butiken omintetgörs bakom dem.

4. Mexican standoff (De hänsynslösa)
Tre män med pistoler riktade mot varandra, på ett sätt som gör att alla kommer att dö, oavsett vem som är först på avtryckaren. Tätare stämning är svår att få till.

3. Kraschen (Death proof)
Det som lyfter den våldsamma kraschen regissörens val att låta oss se den om och om igen, fast ur olika perspektiv. Lemmar flyger, ansikten slits sönder och glassplitter flyger, allt i en utsökt nattljussättning.

2. Shosannas hämnd (Inglourious basterds)
Det är oerhört effektfullt när nazisternas filmkväll avbryts av en projicering av en hånande Shosanna. Sedan flyger en cigarett i elegant slow motion mot en hög filmremsor, och jag tänker att en hämnd inte kan bli snyggare.

1. Kampen i House of Blue Leaves (Kill Bill: Vol. 1)
Det är inte bara fakeblodet som aldrig tycks sina, kreativiteten känner inga gränser i den långa kampscenen mot O-Ren Ishiis livvakter. Svartvitt foto, silhuetter i blått motljus och tjusiga åkningar får mig att kippa efter andan samtidigt som jag applåderar för fullt. Det här (långa) ögonblicket är i mitt tycke Quentin Tarantinos snyggaste, häftigaste och mest underhållande stund.

/Jens Isaksson

1 feb 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)