Oscarsgalan 2013

oscarsstatyett.jpgEfter att ha sett alla filmer nominerade för bästa film, utom Amour, kan jag säga att jag är väldigt nöjd med hur akademin valde att fördela priserna. Argo som vann pris för Bästa film, Bästa klippning och Bästa manus baserat på en annan förlaga är den filmen av de nominerade som verkligen håller spänningen från första sekunden till den sista. Att den dessutom handlar om skapandet av en fejkfilm är extra intressant. Det var faktiskt konstigt att Ben Affleck inte var nominerad i kategorin Bästa regi då det ofta är samma film som vinner både Bästa film och Bästa regi.

Life of Pi som är det stora visuella och känslosamma mästerverket tog hem priserna för Bästa regi, Bästa foto, Bästa visuella effekter och Bästa musik. Priserna var välförtjänta då stora delar av filmen ser ut som en tavla.

Lite oväntat för mig fick Christoph Waltz sin andra Oscar. Jag trodde den skulle gå till Philip Seymour Hoffman i The Master. Christoph Waltz förtjänade den självklart, men för mig kändes det som om han återigen spelade Hans Landa från Inglorious Basterds. Men jag tyckte i alla fall att det var riktigt nice att Quentin Tarantino tog hem priset för Bästa originalmanus för Django Unchained vilket han borde gjort med Inglorious Basterds också.

Det som gjorde mig allra gladast var att svenska Malik Bendjelloul vann priset Bästa dokumentär för sin Searching for Sugarman. Fantastiskt roligt!

Seth MacFarlane som värd för hela galan var faktiskt ett väldigt bra val. Några skämt var lite krystade, men annars passade han in väldigt bra.

Jag tänkte avsluta min hyllning till denna Oscarsgala med Jennifer Lawrence begåvning (hon förtjänade verkligen en Oscar för denna roll) och förvåning (hon är ännu inte van vid att vistas bland så stora kändisar).

/Tobias Anderberg

26 feb 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)