När titlarna hörs

Att ge sin film en titel är inte alltid helt lätt. Vid somliga tillfällen räcker det med att döpa den efter filmens huvudperson (Frankenstein, Robin Hood, Batman, Forrest Gump, Dirty Harry, Pinocchio, Jackie Brown, Tommy, Mary Poppins). Andra titelmönster kan vara filmens tema (Tystnaden, Bilar, Robotar, Monopol, Shame, Hämnden) eller huvudsakliga/viktigaste utspelningsplats (Manhattan, Notting HillMoulin Rouge, Sleepy Hollow, Jurassic Park, Titanic).

Ibland finner man berättelsens kärna genom ett ord, eller en enkel mening. I dessa fall blir detta ord eller denna fras extra laddat när (och om) det dyker upp i handlingen. Om en film heter Spegel får såväl ordet ”spegel” som det faktiska glasföremålet att ha betydelse, och åskådaren kommer att reagera på ett eller annat sätt när någon exempelvis står och betraktar sin reflektion eller i en monolog jämför sig själv vid en spegel. Tänk på detta när ni ser exempelvis Rain man, Full metal jacket, The fellowship of the ring, Minority report eller Black Hawk down.

När jag och mina vänner arbetade med en kortfilm, Ballongen, lärde vi oss det här. Först såg vi det bara som en rolig grej att faktiskt döpa filmen efter detta festliga föremål av gummi, men snart förstod vi att den ballong som en av filmens rollfigurer blåser upp kommer att laddas med symbolisk betydelse. Därför var vi tvungna att tänka igenom ordentligt om filmen skulle heta Ballongen eller inte. Det fanns nämligen en risk att ballongen kunde ta alltför mycket fokus.

Så, är det på grund av titeln som vi lyssnar extra nog när Woody Harrelson säger att han är en ”natural born killer” i Natural born killers? Bryr vi oss extra mycket om kollektivet Tillsammans för att Lukas Moodysson uppkallar hela filmen efter det? I Jennifer Aniston-rullen The object of my affection är titelfrasen lömskt inlagt i en äldre mans resonemang om förälskelse, och det är nästan så att man missar det. Är det tack vare titeln som vi snappar upp meningen trots allt?

Vad jag vet är att jag inte är ensam om att finna det intressant när filmens titel nämns, en annan som blir exalterad är den här mannen.

/Jens Isaksson

19 okt 2012

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)