Världarnas krig möter District 9

Monsters (2012)
Regi: Gareth Edwards
Land: Storbritannien
Längd: 90 min
Trailer


monsters-movie-image-4.jpgEfter att en rymdsond från NASA kraschat i Mexiko med utomjordiska partiklar blir halva landet satt i karantän. Mexikanare och Amerikanere lär sig leva med detta infekterade område samtidigt som militären försöker bomba området när allt större utomjordingarna börjar växa fram. Sex år efter kraschen ska en fotograf evakuera sin chefs dotter och måste ta sig igenom detta farliga område.

Monsters går att likna vid filmer som Cloverfield, Världarnas krig och The Troll Hunter. Filmen har en dokumentär känsla kombinerat med riktigt bra specialeffekter. En kanske ännu mer passande liknelse är nog egentligen District 9. För Monsters fokuserar inte på action eller att människor ska bli slitna i stycken. Istället läggs fokuset på huvudrollskaraktärernas resa. Monstren i filmen har nästan en biroll skulle man kunna säga.

Vid en första anblick verkar fotografen Andrew som en rätt otrevlig typ. Ju längre filmen går desto mer börjar jag dock gilla honom. För honom och chefens dotter Sam känns det hela lika mycket som en inre resa som en yttre resa. Samtidigt som Andrew eskorterar Sam har han i uppdrag att ta en så dramatisk bild som möjligt som skildrar situationen i området. I en utav nyckelscenerna i filmen hittar han den perfekta bilden, en liten tjej som fallit offer för utomjordingarna. Han säger nämligen tidigare att en bild på ett dött barn kan ge honom hur mycket pengar som helst medan ett glatt barn inte ger honom ett öre. Men väljer han att ta bilden?

Denna films upplägg känns som en frisk fläkt och nu ser jag verkligen fram emot Godzilla-rebooten vilket är regissörens Gareth Edwards nästa projekt. Jag trodde aldrig att jag skulle se fram emot en reboot då jag tycker det är något av det tråkigaste som finns. Det känns dock som Edwards kan göra något intressant med den. Speciellt då skådespelare som Bryan Cranston (Breaking Bad), Elizabeth Olsen (Martha Marcy May Marlene) och Aaron Johnson (Chatroom) kommer medverka i filmen.

/Tobias Anderberg

19 mar 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)