Mindfuck

Primer (2004)
Regi: Shane Carruth
Land: USA
Längd: 77 min
Trailer


primer.jpgI lördags såg jag filmen Primer. Det enda jag visste sedan innan var att det skulle vara ett mindfuck som handlade om tidsresor. Det var det. Efter filmen försökte jag rita tidslinjer som förklarade själva grunden i filmen. Jag misslyckades med detta. Jag läste sedan på en del om filmen och förstod den då lite bättre. Det var flera som likt mig försökt göra en förklaring med en massa tidslinjer utan att lyckas komma fram till något svar i hur tidsresorna i filmen egentligen hänger ihop. Denna halvt lyckade/misslyckade skiss är nog min favorit. För er som sett filmen rekommenderar jag att ni tar en kik på denna välgjorda tidslinjeförklaringen av filmens narrativ som jag tillslut hittade efter att jag misslyckats med att åstadkomma det själv.

Filmen handlar i alla fall om Aaron och Abe som kommer på ett sätt att resa bakåt i tiden. Hela filmen har en lågbudgetkänsla och allting är väldigt vardagligt. På ett sätt känns det som den mest trovärdiga tidsresefilmen som jag har sett. Det används dock för mycket facktermer för att man ska känna sig helt inkluderad i vad som sker. Men grundidéen är såpass intressant att det inte går att släppa filmen efter att man har sett den.

Jag tänkte avsluta med en favoritparadox från filmen. "Om man existerar på två ställen samtidigt och ens telefon ringer. Ringer den då till båda versionerna av sig själv?"

/Tobias Anderberg

5 mar 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)