Mina bästa bioupplevelser 2012

Snart är 2012 över, och samtidigt som jag längtansfullt blickar mot 2013 ser jag imponerat tillbaka på det gångna filmåret. Jag har varit med om flera minnesvärda bioupplevelser, och här följer mina fem favoriter.

5. The dark knight rises
En storslagen upplevelse, både visuellt och audiellt (både tack vare Hans Zimmers soundtrack och Banes dånande röst), men det jag minns bäst är hur Batman inspirerade en kvinna i publiken. Efter att några personer hade sprungit fram och tillbaka mellan raderna reste hon sig upp för rädda stämningen och få dem att sluta störa, likt en riktig superhjälte. Men trots att tanken var ädel slutade det med att hon själv blev nedhyschad av den resterande publiken.

4. Hobbit – En oväntad resa
Förväntningarna var höga efter att ha värmt upp med ett tolv timmar långt Sagan om ringen-maraton, och visst infriades de. Jag kan helt enkelt inte ogilla en berättelse om trollkarlar, drakar och lägereldar. Hobsala var lika mysig, sagostämningen var lika behaglig och effekterna var lika spektakulära som för snart tolv år sedan.

3. Jävla pojkar
En av årets största överraskningar för mig skedde i samband med en seminariedag under Frame Filmfestival. Efter en intervju med regissören Shaker K. Tahrer och Bergsjöns Kultur- och medieverkstad hade jag planerat att bege mig hemåt, men när deras Jävla pojkar drog igång upptäckte jag att jag satt kvar i biostolen. En och en halv timme senare var jag glad över att ha sett det starka och stundtals obehagliga dramat.

2. Prometheus
Precis som inför Hobbit laddade jag upp ordentligt. Alien-kvadrologin betades av och jag kände mig ordentligt bevandrad i den ruskiga varelsens universum när jag steg ombord på Ridley Scotts rymdskepp. Jag och mitt sällskap ville inte därifrån när filmen var slut, utan hela kvällen diskuterade vi alla pusselbitar och försökte knyta ihop alla trådar. Prometheus var helt enkelt en upplevelse som levde kvar länge i mig.

1. Curling king
Min bästa bioupplevelse under 2012 har jag Göteborg International Film Festival att tacka för. Biljetten till Curling king mer eller mindre spontanköptes utan någon aning om vad det var för film. Det enda jag visste var att den skulle vara rolig. När ljuset släcktes och projektorn surrade igång dröjde det inte länge innan första asgarvet kom, och när det visade sig att Atle Antonsen, a.k.a Bent i serierna Tomtar på loftet och Expedition: julklapp (googla!), då var min lycka gjord. Att Curling king faktiskt hamnar på första plats beror dessutom på att jag säkerligen aldrig, aldrig någonsin skulle ha sett den om det inte hade varit för GIFF. Mitt i allt skrattande var det på så vis en smått magisk känsla.

/Jens Isaksson

28 dec 2012

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)