Mer än en simpel spökhistoria

ring-cover.jpg"Those who have viewed these images are fated to die at this exact hour one week from now." Med de orden tar livet en chockerande vändning för Asakawa, och tiden går inte längre att ta för given.

Många har säkert sett rysaren Ringu och/eller dess amerikanska remake The ring. Förutom en manlig istället för kvinnlig huvudperson är grundhistorien i Koji Suzukis bok densamma: en journalist nystar in sig i en serie sammankopplade dödsfall, och spåret leder honom till ett mystiskt videoband. Den som ser det drabbas av en förbannelse som gör att man bara har sju dagar kvar att leva. Var kommer bandet ifrån? Vem har spelat in det? Kan man undkomma döden? Sökandet efter svaret på förbannelsens gåta driver huvudpersonen närmare ett otäckt, men tragiskt människoöde.

Något jag uppskattar i skräckberättelser är när författaren kryddar en enkel plot med andra, större frågeställningar. I Ring gror både filosofiska, vetenskapliga och samhälleliga frågor i mysteriet med videobandet, vilket utvecklar det hela till något mer än en "simpel spökhistoria". Samtidigt blir det aldrig för tungt eller för utsvävande, utan Suzuki behåller ständigt sitt fokus på spänningen. Sedan är själva berättelsen, komplett med bläddrande i arkiv och en kamp emot klockan, väldigt effektiv. Det är med kittlande nyfikenhet jag vill ta del av varje ny ledtråd som uppdagas för att få veta vilka hemligheter som väntar. Ju närmare huvudpersonen kommer sitt mål, desto mer illa till mods (på ett positivt sätt) känner jag mig.

För mig är Ring en ohyggligt spännande bok, detta trots att jag har sett nästan samtliga filminkarnationer av berättelsen. För mig funkar boken så bra dels för att den, föga förvånande, innehåller mycket mer än vad som ryms på bioduken, och dels för att den här sortens blandning av spökhistoria och deckargåta verkligen tilltalar mig. Dessutom lyckas Suzuki i slutändan nästan få mig att fasa över att något sådant här faktiskt skulle kunna hända i verkligheten, och då har vi med en levande berättelse att göra.

/Jens Isaksson

22 feb 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)