Med hedersmord i blick

Before snowfall (2008)
Regi: Hisham Zaman
Land: Norge, Tyskland, Irak
Längd: 95 min
Trailer


before-snowfall.jpgI Before snowfall (Før snøen faller) får vi följa Siyar i hans jakt på sin syster Nermin. Systern har flytt från deras hemby i Irak för att vara med mannen hon älskar. Om hon hade stannat hade hon varit tvungen att bli bortgift. Siyars uppdrag är nu att återta den heder som systern berövat familjen. Hans uppdrag är att döda sin henne.

Filmen är en samproduktion mellan Norge och Tyskland och hela filmen är oerhört välgjord. I områden som Irak och Turkiet där man annars är van vid smutsiga filmer med handhållen kamera är fotot och ljussättningen fenomenal. Skådespeleriet är också väldigt trovärdigt vilket beror på att regissören Hisham Zaman främst hittade sina skådespelare i liknande miljöer som filmen utspelar sig i. Zaman sökte skådespelare som var så naturliga som möjligt och resultatet är väldigt gripande och trovärdigt.

Detta var den tredje filmen jag såg på Göteborg International Film Festival i år och det var definitivt den tyngsta. Filmen vann även Dragon Award i kategorin Best Nordic Film vilket jag tyckte var väldigt roligt. Då jag snabbt skummade igenom filminfon trodde jag att filmen handlade om att Siyar skulle rädda sin syster och ta henne tillbaka till hemlandet. Snabbt förstod jag att så inte var fallet. Att få följa en huvudrollskaraktär som har ett så hemskt uppdrag som att döda sin syster kändes verkligen som något nytt. Filmen är även gjord på ett sådant vis att det är svårt att inte känna sympati för Siyar. Han går igenom väldigt jobbiga grejer för att nå sin syster. I början av filmen är han till exempel invirad i plast och korsar gränsen mellan Irak och Turkiet i en oljetanker. Här följer vi en antihjälte som man i ena sekunden hejar på för att i andra sekunden förakta. En högst olustig känsla.

/Tobias Anderberg

12 feb 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)