Med flyttbara hål följer stort ansvar

The black hole (2008)
Regi: Philip Sansom, Olly Williams
Land: UK
Längd: 3 min
Se filmen


blackhole.jpgTre minuter. För Olly Williams och Phil Sansom är det allt som behövs för att visa upp en bra idé. En enkel, men häftig idé: under ännu en dag på kontoret upptäcker en man ett svart hål som, placerad på vilken yta som helst, gör att han kan ta sig igenom på andra sidan. Detta använder han till sin fördel, men girigheten ska snart straffa honom.

Anledningen till att jag gillar The black hole så mycket är just det svarta hålet. Jag älskar tanken på ett flyttbart hål som kan placeras överallt, något barnet i mig har fått ta del av i spelet Portal och ett stort antal tecknade filmer. Nu är ett sådant hål placerat i ett kyligt Office space-liknande kontorslandskap och gränsen mellan barnslig naivitet och vuxet tänkande blir skrämmande hårfin.

Själva effekten i sig är dessutom väldigt snygg. Det är inga överdrivna visuella effekter, utan rätt och slätt ett svart hål på ett papper som huvudpersonen kan trä in armen i. Ljudeffekten som hålet utstrålar är däremot spektakulär och skapar en känsla av att det är något futuristiskt vi har att göra med.

Det är klart att en långfilmstappning av The black hole hade bäddat för en otrolig bioupplevelse (tänk Inception), men samtidigt finns det risk att känslan skulle vara att titta på en jättelång reklamfilm. När det kommer till de häftigaste idéerna visar Williams och Sansom att underbart är kort.

/Jens Isaksson

15 feb 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)