Maximera din filmupplevelse

Det allra mest spännande för mig när jag sätter mig ned för att se en ny film är om jag inte vet någonting om den. Absolut noll. Detta har fungerat allra bäst för mig när jag sett obskyra thrillers eller skräckfilmer. Upplevelsen görs på något sätt mer intressant då man inte har några förväntningar om vad man ska få ta del av vilket också ofta gör filmen rätt oförutsägbar. Problemet är bara att det inte finns någon garanti för att det faktiskt är en bra filmupplevelse man har framför sig. Att till exempel hyra en film enbart baserat på dess omslag är en dålig idé. Det har jag gjort och det kommer jag aldrig göra om.

Jag har dock en metod för att se så mycket bra film som möjligt utan att behöva få dem helt spoilade innan jag ser dem. Metoden går främst ut på att man utgår från de filmerna man redan gillar och sedan letar efter liknande filmer. Först och främst är jag medlem på Filmtipset som är ett bra tips om man kallar sig filmnörd/cineast. Genom att betygsätta alla filmer jag ser rekommenderar filmtipset mig om liknande filmer som jag kanske skulle vara intresserad av. Sedan ser jag vilket medelbetyg alla filmer har samt vad andra tycker om dem. Filmtipsets betygsättning går upp till betyget 5 där det oftast är en bra film om snittet ligger runt betyg 4. Sedan länkar alla filmer vidare från Filmtipset till IMDB vars betygsättning går upp till 10. Om en film har över 7.0 på IMDB brukar det vara en bra garantistämpel för om en film är sevärd. Att slänga ett öga på ett flertal recensioner av filmen är också ett bra sätt att snabbt få en överblick om det är en bra film. Med denna metod ska man kolla upp så lite som möjligt och ändå ge sig själv en så stor chans som möjligt för en bra filmupplevelse.

Jag har nämligen hört många som klagar över att de ser på många dåliga filmer. Filmsmak är något subjektivt men den objektiva filmsmaken är ändå en bra riktlinje om man vill slippa se på dåliga filmer. Då kan man även våga se lite mer udda filmer och hålla sig borta från kommersiella filmer vars reklam finns överallt och försöker övertyga en om att man MÅSTE se filmen. Vilket man absolut inte MÅSTE. Hollywoodfilmerna är inte alltid bättre, de har bara mer pengar i bagaget att spendera på marknadsföring. Så våga kolla upp filmer tills ni har tillräckligt bekräftelse för att det är en bra film.

Det bästa är dock om man har en vän med samma filmsmak som en själv som bara säger: ”Se den här filmen”. Kan det bli mer spännande än så egentligen?

/Tobias Anderberg

27 nov 2012

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)