Kusligt, vackert och gripande

The flowers of war (2011)
Regi: Zhang Yimou
Land: Kina, Hongkong
Längd: 146 min
Trailer


Året är 1937 och John Miller (Christian Bale) anländer under en massaker till en katolsk kyrka i Nanjing. Hans uppgift är att begrava en präst, men snart blir han en viktig person för en grupp flickelever, ett gäng prostituerade och prästens adoptivson. Tillsammans med de prostituerades ledare Yu Mo (Ni Ni) börjar han fundera på om det inte finns något sätt att ta sig ur japanernas grepp.

Kinas mästerregissör Zhang Yimou är långt ifrån någon gröngöling i dramagenren, men för oss i västvärlden är han ändå mest förknippad med påkostade kampsportsäventyr som Hero och Flying daggers. I The flowers of war har han förenat det lilla med det stora. Här finns en intim berättelse om människor som vill överleva, samtidigt som tittaren bjuds på en hänförande visuell upplevelse.

The flowers of war är en sådan film som kan få en att utbrista ”Tavla!” vid i princip vilket tillfälle som helst. Zhang Yimou slår på stora trumman med vacker ljussättning, stämningsfulla färgskalor, storslagen scenografi och slow motion, och jag tror aldrig jag har sett en sådan tjusig krigsfilm som den här. Till och med de smutsigaste scenerna där soldater krälar i damm skulle fungera utmärkt att printa ut, rama in och hänga på väggen.

Bakom den glittrande ytan finns dock en gripande berättelse som inte borde lämna någon oberörd. Det centrala motivet är att längta hem, eller att skrämmande nog inte ha något kvar att längta hem till. Det hela bärs upp av skickliga rollprestationer där såväl yngre som äldre förmågor gör sitt yttersta. En favorit är japanska befälet Hasegawa, som är otäck utan att egentligen utstråla någon direkt ondska.

Det här är en film som håller fast tittaren i ett stadigt grepp, även när eftertexterna har slutat rulla. Den långa speltiden märks inte av alls när man trollbunden upplever en historia som är kuslig, vacker och gripande.

/Jens Isaksson

23 nov 2012

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)