Tolkiens utvalda

Att Peter Jackson innan trilogin om Härskarringen gjorde ett antal obskyra, bisarra splatter- och snuskkomedier är inte längre någon djupt rotad hemlighet. Filmer som Bad taste, Meet the feebles och Braindead har återupptäckts och är numera självklara alster i den framgångsrike Hollywoodregissörens CV.

Men häromdagen slog det mig att nästintill exakt samma sak gäller för Ralph Bakshi som ligger bakom den version av The lord of the rings som hade premiär 1978, då i animerad tappning. Liksom Jackson hade Bakshi vid den tiden inte några filmer i bagaget som skrek ut till producenterna att ”Jag är värdig att ta mig an J.R.R. Tolkiens vördade mästerverk”. Tvärtom var hans Fritz the cat och Heavy traffic förpassade till undergroundbiografer, för att Bakshi hade proppat de fulla med så mycket obsceniteter som möjligt.

Mannen som ursprungligen var tänkt att ta sig an filmatiseringen av The hobbit var ingen mindre än Guillermo Del Toro, visionären som tidigt i sin karriär gjorde en film om gigantiska kackerlackor.

Det verkar ju finnas ett samband här: är det de sjuka hjärnorna som får äran att filmatisera Tolkiens berättelser? Jag var helt enkelt tvungen att kolla upp regissörerna bakom de animerade versionerna av The return of the king och The hobbit (från 1980 respektive 1977). Gravt besviken hittade jag inget smaskigt, utan enbart en lång filmografi till stor del bestående av julfilmer.

Det är spännande vad galna filmer kan leda till. Säga vad man vill om den knasiga utomjordingsmassakern i Bad taste, men det är en kreativ uppvisning i att fantasi i många fall kan väga tyngre än en fet plånbok. På liknande sätt är Fritz the cat en film som vill visa andra sidor av filmanimation, och den demonstrerar om inte annat Bakshis rent tekniska talang.

Kanske är det likadant med vår svenska storregissör Tomas Alfredsson? Förtroendet till att ge nytt liv på filmduken åt Astrid Lindgrens fantasyroman Bröderna Lejonhjärta har han säkert den skickliga personregin i Torsk på Tallinn att tacka för. En film som i övrigt innehåller en skäggig busschaufför som ber folk att hålla käften, en man som får bajs över hela sin garageuppfart och en syndomaktig värmlänning som älskar dansband!

/Jens Isaksson

30 nov 2012

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)