Ensam i decembermörkret

Jakten (2012)
Regi: Thomas Vinterberg
Land: Danmark
Längd: 115 min
Trailer


"Dumma unge", hör jag någon i biosalongen utbrista medan den lilla flickan i filmen säger något dumt. "Dumma vuxna", tänker jag. Det är skrämmande att se vuxna människor förvandlas till odjur, vilket är fallet i Thomas Vinterbergs Jakten. Under största delen sitter jag tårögd med ett obehag inom mig.

Efter ett snår av motgångar - skilsmässa, förlorat arbete - har Lucas (Mads Mikkelsen) äntligen kommit på fötter igen. Nytt jobb på byns förskola, en romans med en arbetskamrat, en chans att få återförenas med sin son. Sakta men säkert börjar allt ljusna. Tills en dag då han beskylls av femåriga Klara på förskolan för att sexuellt ha närmat sig henne. Det hela är egentligen en oskyldig lögn från hennes sida, en följd av känslor och saker hon hört omkring sig. Men de vuxna har ingen aning om hur hon tänker, utan är inte sena med att vidta åtgärder. Innan man vet ordet av har ryktet spridit sig och hela byn vänder sig emot Lucas. För det är ju klart att Klara talar sanning, hon är ju ett barn och barn ljuger aldrig...

I de otäckaste scenerna känns det överallt i kroppen: hjärtat tyngs av smärtan Lucas tvingas genomgå, nävarna knyts i raseri mot hur onda människor kan bli och hjärnan mattas av tanken på att sådant här händer i verkligheten. Det var länge sedan jag kände mig så här omtumlad efter en film, något som främst beror på att regin och skådespeleriet är så naturligt och intensivt. Hatet från byborna känns så tvättäkta att jag behöver påminna mig själv om att de bara är skådespelare. Mads Mikkelsen är otroligt bra i huvudrollen, han uppvisar ett imponerande känsloregister under den mardrömslika jakt hans Lucas kastas in i.

Jakten är helt enkelt en fantastisk film som ingen borde känna sig likgiltig inför. Jag hade ständigt nära till gråten, inte minst för att det hela utspelar sig under den så familjära juletiden, en tid då man inte vill vara lämnad ensam. Det är ett känsligt, tungt ämne som Thomas Vinterberg behandlar, och han gör det med hjärta, smärta och spänning.

/Jens Isaksson

15 mar 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)