En intressant liten mardröm

Idiots and angels (2008)
Regi: Bill Plympton
Land: USA
Längd: 78 min
Trailer


Animatören Bill Plympton bjuder in oss till en mörk, suggestiv värld som är fylld till bredden av hatiska tjurskallar, själviska fackmän, idioter och änglar.

Berättelsen kretsar kring en fruktansvärd man, vars osympatiska beteende inte känner några gränser. Varje dag stiger han upp med ett taskigt morgonhumör för att bege sig till den vanliga krogen för att dricka sprit och tänka onda tankar om allt och alla. Vad det är som egentligen gör att det en morgon växer ut änglavingar ur skuldrorna har han inte tid att fundera på, skammen och vreden tar sådan överhand att han bara har en sak i huvudet: de måste bort. Något som tycks omöjligt, för hur mycket blod som än spills växer de åter ut igen, som om någon högre kraft planterat dem i hans kropp för att leda in honom på andra vägar.

Idiots and angels är bitvis mycket speciell, men lika ofta är den konstigt nog inte särskilt märkvärdig alls. Efter att ha sett en del besynnerliga kortfilmer av Bill Plympton hade jag väntat mig en film som verkligen dröjer sig kvar i mitt medvetande, på gott och ont. En film med så otäck stämning, sjuka infall och knepiga scener att man rentav blir illa till mods. Visst är det skönt att slippa må dåligt efter en filmupplevelse, vad jag menar är att Idiots and angels saknar ordentlig udd och borde göra större avtryck i mitt minne än vad den gör. Alltför ofta är filmen, sina fascinerande animationer och kreativa bildlösningar till trots, väldigt tam. Figurerna är stereotypa och berättelsen ganska förutsägbar emellanåt. Okej, det finns åtminstone en scen som INTE är förutsägbar, men då är det tyvärr lite för sent. Om fler delar av filmen var lika sinnessjuka som den hade det lämnats ett starkare avtryck i mitt minne.

Även om Plymptons thriller inte håller mina ögon uppspärrade hela tiden är den sevärd, bland annat för den tjusigt råa animationen och den stämningsfulla musiken. Men framför allt är det de små, små ögonblicken, då man undrar vad som egentligen rör sig i Plymptons huvud, som gör Idiots and angels till en intressant liten mardröm.

/Jens Isaksson

16 nov 2012

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)