En hisnande titt på livet

Life (2009)
Land: UK
Längd: 585 min
Trailer


På papperet är Life som vilken naturserie som helst: livet på jorden dokumenteras genom nära bilder och ackompanjeras av en pedagogisk berättarröst. Men varken ögonen, öronen eller hjärtat håller med om att det rör sig om en dussinserie, utan det här är så mycket mer.

Life handlar om livet. Det är inte märkvärdigare än så, men ändå räcker det långt. I tio avsnitt får vi följa fascinerande, besynnerliga, vackra, udda, enorma, minimala, livsfarliga, kusliga och oemotståndliga varelser. Var och en av deras berättelser tar avstamp i livets utmaningar, och vare sig de kämpar sig fram i varma regnskogar, torra öknar, iskalla snölandskap eller mörka havsbottnar är varje dag ett äventyr.

Första avsnittet sammanfattar premisserna för ett livs tillvaro och visar flyktigt upp de sorters varelser som befolkar vår planet. Sedan får vi avsnitt för avsnitt fördjupa oss i de olika djurgrupperna och deras omgivningar. Ena episoden tillbringar vi tillsammans med grodor och reptiler, nästa tar oss ner i djupet bland färgglada fiskar och avsnittet efter utspelas högt uppe i luften.

Om Life fortfarande inte verkar vara något utöver det vanliga får framför allt fotot en att komma på andra tankar. Det är en nästan hisnande hög nivå på bilderna, och det är svårt att förstå hur fotograferna kan lyckas komma så nära och ändå hålla en sådan fantastisk bildkvalitet. Kameleonternas knottriga ögon, flygfiskarnas flaxande fenor, blommornas färgglada kronblad, ja, minsta lilla insekt återges knivskarpt i hög definition. Varenda bildruta är en ren fröjd att beskåda.

Även ljudspåret är påkostat. Storslagen och mysig musik bidrar till stämningen, och David Attenboroughs behagliga berättarröst gör det enkelt att ta till sig all kunskap. Det känns mer som att ta del av en berättelse än att nöta in en massa fakta.

Det enda som skulle kunna slå Life vore förstås att uppleva alltihop med sina egna sinnen. Men kan man inte ta sig till naturen är den här ambitiösa serien ett sätt att ta naturen till sitt eget vardagsrum.

/Jens Isaksson

4 jan 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)