Den odräglige imitatören

Tony Manero (2008)
Regi: Pablo Larraín
Land: Chile
Längd: 97 min
Trailer


600full-tony-manero-poster.jpgDen första filmen jag såg på Göteborg International Film Festival 2013 hette Tony Manero och var en del av det Chilenska fokuset som festivalen hade i år. Filmen handlar om Raul som mer än allt skulle vilja vara John Travoltas rollfigur Tony Manero i Saturday Night Fever. I filmen får vi följa Rauls förberedelser inför en talangshow på TV där han ska vara med och visa att han är den Chilenska Tony Manero. Raul är dock ett riktigt osympatiskt svin och han tänker bara på sig själv och är villig att köra över vem som helst i jakten på sina egna drömmar.

Filmen har ett lågt tempo och det är inget riktigt driv i handlingen. Det hela känns dock väldigt realistiskt och man känner verkligen att filmen utspelar sig 1978 då allt känns smutsigt och gammalt. I en film där vi mest följer en snubbe som dagdriver finns det dock ett fåtal väldigt minnesvärda scener. I en scen hjälper Raul en gammal dam att ta sig hem för att i nästa ögonblick kallblodigt slå ihjäl henne eftersom han vill åt hennes 14-tums färg-TV. I en annan scen har Raul smyckat ut ett hål i dansgolvet med glas likt Saturday Night Fever. Han har även limmat fast bitarna från en sönderslagen spegel på en fotboll i ett försök att skapa en discokula. Detta ser smått patetiskt ut och bidrar till misären som man känner genom hela filmen. Den allra bästa scenen utspelar sig när Raul ska gå och se Saturday Night Fever på bio, vilket han gör så ofta han kan. Helt plötsligt har de slutat visa filmen och istället går Grease med John Travolta. Raul går in utan att veta något om filmen och efter att ha sett tio sekunder av den vänder han och går besviken ut ur biografen. Det var inte den John Travolta han var intresserad av att se på stora duken.

För mig var det för mycket misär och för lite driv i storyn för att jag skulle bli helt engagerad i filmen. Men om man gillar Saturday Night Fever och känner att man skulle klara av en utav de mest osmakliga huvudrollskaraktärerna någonsin så kan man ju ge denna film en chans.

/Tobias Anderberg

5 feb 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)