De syndiga skratten

I den amerikanska thrillern Seven mördas ett antal människor på brutala, plågsamma sätt. Vart och ett av dödsfallen är kopplat till en av de sju dödssynderna (frossaren blir till exempel matad ihjäl) tills alla har fått sitt rättmätiga straff.

Det vimlar givetvis av människor i filmens värd som begår en och annan dödssynd, och många gör det för att få oss att skratta. Därför är det tur att Sevens mördare befinner sig i ett helt eget filmuniversum, där han inte kan komma i närheten av att kröka ett hårstrå på våra favoritsyndare.

Varning för SPOILERS!

HÖGMOD – John Malkovich i I huvudet på John Malkovich
Charlie Kaufman och Spike Jonzes film om portalen in i John Malkovich skalle innehåller massor, massor av egendomligheter. Höjdpunkten är dock det paradoxala i att Malkovich själv ska träda in i portalen. Ett ego hamnar inuti sitt eget ego, och resultatet är nog den skönaste gestaltningen av hybris någonsin. Allt Malkovich ser är människor som ser ut som honom själv, och som talar ett särskilt språr. Malkovicianska. Det låter ungefär så här: ”Malkovich Malkovich Malkovich”.

VÄLLUST – Lloyd Christmas i Dum och dummare
Jim Carreys Lloyd är visserligen en dumskalle, men han är en kärlekstörstande dumskalle. Nog längtar han efter närhet när han lyckas övertala sin bästis till att fara genom hela landet – i en hundbil - för att få återse kvinnan han lyckats förälska sig i. En kvinna som han har träffat en enda gång.

AVUND – Jenna i 13 snart 30
Egentligen är det sorgligt när 13-åriga Jenna önskar sig bort från mobbningen och till popularitet och skönhet. Men det är med hjärtat jag skrattar åt hur hon, förvirrad och överraskad av sina nya bröst, råder bot för sin avundsjuka på lyckade affärskvinnor.

VREDE – Espen i Curling king
Kan man inte sova om nätterna är det klart att det till slut sätter sig på humöret. Espen är så ohyggligt arg, han skriker rakt ut hur han inte står ut med sina obekväma kuddar och obehagliga madrass. Huvudpersonen, som sover över i Espens soffa, vågar inte göra annat än att gömma sig på andra sidan sovrumsdörren.

GIRIGHET – Joakim von Anka Jag försökte verkligen, men det var omöjligt att hitta någon girigare än Joakim von Anka. Han har helt enkelt så himla mycket pengar.

FROSSERI – Monsieur Creosote i Monty Pythons Meningen med livet
Vi befinner oss på en förstklassig, fransk restaurang. In träder en ohyggligt tjock man. Han beställer in rubbet, blandat i en stor hink, och äter tills han spyr. Efterrätten serveras – en lövtunn mintchokladkaka – och efter att ansträngt ha mumsat i sig den sprängs han. Frosseri blir inte tydligare än i Monty Python-gängets tappning.

LÄTTJA – The dude i The big Lebowski
Det säger sig självt att en kille som väljer att kalla sig själv ”snubben” är lat och nöjer sig med alldeles för lite. Efter att kriminella har slagit ner honom och urinerat på hans matta kräver han varken hämnd eller skadestånd, det räcker gott och väl med en ny matta. Slappheten känns dock mest absurd när han ligger på golvet som en huskatt och i hörlurar lyssnar på en bowlingturnering, som bara består av ljuden från klot som rullar och käglor som slås ner.

/Jens Isaksson

22 mar 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)