Boktips om Hollywoods hårda värld

ea-u217857-0-array-theboysinthemailroom.jpgUnga Lejon (The boys in the mailroom) av Iris Rainer Dart är en intressant bok om det hårda livet i Hollywood. Vi följer fyra killar som börjar arbeta på ett vaktmästeri på ett filmbolag i Hollywood för att sedan klättra mot toppen. Just som filmskapare var det extra intressant att läsa denna bok för att få en inblick i hur det kan gå till i filmvärldens Mekka.

Boken porträtterar en hierarkisk värld där man antingen dominerar eller domineras. En värld där man inte är något förrän man kommit upp sig. Det är en rätt hemsk värld som boken målar upp. Av de fyra killarna vi får följa är inte alla helt sympatiska heller. Flera av dem är riktiga mansgrisar som daskar kvinnorna i ändan när de går förbi. Jag hade gärna sett att någon kvinna hade hört till huvudkaraktärerna. Författaren är nämligen kvinna och uppenbart väldigt kunnig inom branschen så en lite annorlunda vinkling hade varit trevlig. Men då boken utspelar sig under 60-70-talet kanske det har att göra med att hon ville spegla Hollywood hur det faktiskt gick till då.

Jag hittade denna bok av en ren slump. Det var någon som hade slängt den i mitt soprum. Den var i fint skick utan någonting att klaga på. Detta är nog det närmsta jag kommer dumpstring. Ett bra fynd!

/Tobias Anderberg 

8 jan 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)